Stenytor och bearbetning

På stenhuggeriet i Täby tar vi fram stenämnen specifikt utifrån kunders önskemål. Några av dom vanligaste valen av stenyta är finhuggen, polerad och flammad. Vi kan även mattsåga, klova och råarbeta ytorna.
Välkomna in till oss för att höra mer om hur vi kan bearbeta er sten utifrån era önskemål. 

Finhuggen yta

En finhuggen bearbetning är en metod som involverar att skulptera och forma ytan på gravstenen med stor precision. Det resulterar i en halvgrov och jämn yta som ger ett elegant och sofistikerat utseende. Finhuggen yta ger en tidlös och klassisk känsla till gravstenen.

Polerad yta

Polering är en bearbetningsmetod som ger en högglansig och spegelblank yta till gravstenen. Detta skapar en vacker och glänsande effekt som framhäver stenens naturliga färger och mönster. Polerade ytor ger ett stilfullt och tydligt utseende till gravstenen.

Flammad yta

En flammad bearbetning är en process där ytan av stenen värms med brännare upp och sedan snabbt kyls ner, vilket resulterar i en grövre och texturerad yta. Denna bearbetningsstil ger gravstenen en rustik och naturlig känsla. Den blir mörkare än finhuggen men ljusare än en polerad yta. Det är ett fint alternativ om man önskar en mörkare bearbetning än finhuggen yta. 

Oavsett vilken granit du önskar går det att behandla ytan på samma sätt. Vissa graniter och stenämnen passar bättre för vissa bearbetningar. En mörk sten är oftast vacker som polerad medan en annan passar bättre som finhuggen eller flammad. Kontakta oss med dina funderar så hjälper vi dig vidare.